Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

„EZ A ZENE HIT NÉLKÜL MIT SEM ÉR”

2013.04.30

img_8085_124252-1.jpgHa jól számolom, 2009 decemberében kapcsolódtam be a Budakalászi Gitáros Kórus életébe. Pipó Józsit régebbről ismerem, a ’90-es évek elejéről. Ő már akkor kezdte velünk, kis kalászi hittanosokkal megismertetni a mai keresztény könnyűzenei műfajt, Réczés András atyával együttműködve. Most pedig már együtt dolgozunk a Szent Kereszt CD létrejöttén. De tulajdonképpen hogy kezdődött ez az egész Nálad?

Pipó Józsi: Már általános iskolában elkezdtem a zenével foglalkozni, Kamp János tanított először trombitálni, majd Somogyi Sándor atya ösztönzésére kezdtem el a gitárral foglalkozni 1974-ben. Két év múlva már a budakalászi templom beat miséin vállalhattam zenei szolgálatot. Aztán jöttek a kórusok: ’79-’88-Pipó Józsefig a Kolossy téri Sarlós Boldogasszony templomi gitáros kórusának vezetése, ’89-től a Horváth Mihály téri Szent József templom csapata, ’94-től pedig Csepelen segítek be a Szent Imre térieknek, akik mai napig működnek nagy lelkesedéssel.


Deák Mariann:
Mindezt persze juttatások nélkül, önszorgalomból, szolgálatból, ahogy ismerlek. Én még gitározni is tanultam Tőled teljesen ingyen!

Józsi: Most is tartok a kalászi fiataloknak gitároktatást a plébánián heti rendszerességgel, leginkább a „Kék könyv” alapján. Igyekszem átadni, amit tudok, nem csak technikai szinten, hanem mint hitvallást is. Ez is még a ’90-es évek elején kezdődött az „Életünk Krisztus” Katolikus Gitáros Zenei Egyesület megalakításával (ÉKE). Ezen belül működtettük az első gitáriskolát öt éven keresztül, ahol mintegy 50-60 növendék tanult – sokan közülük ma is kórus vagy együttes vezetők.

Mariann: És emellett még ott vannak a gitáros kórustalálkozók, amelyeknek a szervezéséből szintén kiveszed a részed bőségesen. 2011-ben már én is felléphettem veletek Békásmegyeren, nagy élmény volt!
Kis kitérő: igaz, hogy a 2000-es Római Világifjúsági Találkozón zenei szolgálatot teljesítettél? Milyen volt?

Józsi: 1500 magyarnak játszottunk Rómában, még külön füzetet is szerkesztettünk a zarándokoknak, illetve mi fordítottuk magyarra a külön erre az alkalomra írt dal szövegét. 2 millió fiatal egy hatalmas réten, a pápai misén élőben… Gondolhatod: leírhatatlan élmény!

Mariann: Ha jól tudom, a híres „Kék könyv”-ben is benne van a kezed munkája, nem csak, mint dalszerző.

Józsi: ’92-ben készült el az „Énekelj az Úrnak” c. első magyar katolikus gitáros énekeskönyv – ismertebb nevén a „Kék könyv”. Leginkább a dalgyűjtésben vettem részt barátaimmal: ebből az első gyűjtőlendületből nőtte ki magát a már előbb említett ÉKE. Több mint 1000 dalt szedtünk össze az ország minden részéből. A „Kék könyv” anyaga legnagyobb mértékben erre alapulhatott és a mai napig az egyik legelterjedtebb és legátfogóbb dalgyűjtemény a kategóriájában. Persze azóta megint rengeteg új dal született, hiszen ez a műfaj most éli virágkorát.
misen-kicsi.jpg
Mariann: Na igen! Én tudom például Rólad, hogy ontod magadból a dalokat. :) Most is tele van a táskád kottákkal. Mennyinél is tartasz most? Már 800 fölött vagy, ha nem tévedek. Hogy jött a zeneszerzés?

Józsi: ’81-ben kezdtem el írni. És majdnem igazad van, mert nagyjából 1000 körül járok! :) Ezek közül sok persze félig van kész, van olyan, ami 10-15 évet is pihen, mire egyszer csak újra előkerül és befejezem. Vannak nagyobb lélegzetű munkák is, mint például a ’86-os Húsvéti Oratórium, a ’95-ös Keresztút, vagy a Szent Miklós és Szent Márton musicalek, a Csaló az üveghegyen c. zenés színdarab stb.

Mariann: Nem fogom fel, hogy vagy képes ennyit írni, miközben annyi minden mással is törődnöd kell! Mintha lenne egy külön titkos forrásod… Hogy csinálod?

Józsi: Valójában egy-egy dal ajándék. Nehéz a konkrét hitvalló okot megtalálni, de ha az ember nyitott lélekkel éli az életét, sok élményt tud szövegbe, zenébe önteni. Megvallom, vannak esetek, amikor csak később, esetleg mások visszajelzése alapján jövök rá, mit is alkottam. A zeneszerzés folyamata pontosan megfogalmazhatatlan dolog… sok érzésből, hangulatból, illetve konkrét szándékból tevődik össze. De végülis a szívemből írok, mindegyik dal kedves gyermekem.

Mariann: Mesélsz kicsit a Budakalászi Gitáros Kórus kezdeteiről?

Józsi: A kórust 2003-ban alapítottam fiatalokból, Szabó Sándor plébános atya indítványára. Két-háromhavonta énekeltünk, hol a budakalászi „nagytemplomban”, hol a telepi templomban egy-egy misén. Aztán úgy alakult, hogy meg is hívtak minket ide-oda: mentünk Ürömre, Pécsre, Szentendrére, jártunk a Felvidéken és Fertőszentmiklóson is.
Zenei szolgálatunk 2009 februárjától aktívabb lett: havonta egy-egy szentmisén szolgálunk mindkét templomban. Ez évi 20-21 alkalmat jelent. A kórus énekel néha keresztelőkön, bérmáláson vagy elsőáldozás alkalmával is. Kiemelkedőbb események voltak például 2010-ben Somogyi Sándor, volt budakalászi atya aranymiséje, vagy a Keresztutak. Két alkalommal jó nevű egyházi könnyűzenész is vendégünk volt: közösen énekelt velünk a misén DAX és Borka Zsolt. Emlékezetes volt még a Máriaremetei Karizmák Ünnepén való éneklésünk, illetve a gitáros Örömutak, amelyeket már néhány éve járunk Budakalászon a Kálvária és a Szent Kereszt Felmagasztalása templom között.

keresztut-kicsi.jpgMariann: Sok változás történt ez alatt a közel 10 év alatt?

Józsi: Cserélődnek a tagok, néhányaktól fájó szívvel búcsúztunk, de hála Istennek, mindig jönnek újonnan érkezők, akik éppen fel tudják vállalni munka, család, több gyermek és egyéb személyes nehézségek mellett is – néha azokat félretéve – ezt az örömteli, de néha bizony kihívásokkal, lemondásokkal járó szolgálatot. Mindezt ingyen, a műfaj szeretetéből, jókedvvel és persze hitből fakadóan teszik. Ez a fajta zene hit nélkül mit sem ér. Ez a szellemiség szerencsére nem változott.

Nyilván nem tudunk tökéleteset nyújtani, többeknek nincs is lényegi zenei előképzettsége, de hiányos mivoltunkon túl mégis sikerül talán adni valamit: a szívből jövő visszajelzések, a gitáros misék iránti igény és a szeretet megerősít bennünket. Zeneileg is fejlődünk folyamatosan mind egyénileg, mind közösen, főleg most a CD-felvétel kapcsán.

Mariann: Na igen! :) A stúdiózások alkalmával sok hiányosságra derült fény, ami a szentmisék alatti élő zenélések alkalmával árnyékban maradhatott idáig. Viszont azt hiszem, olyan rejtett tartalékok kerültek felszínre, amikről nem is gondoltuk, hogy léteznek.

Azok a kalásziak, akik eljárnak a gitáros misékre, nagyjából tudják, hogy mi elsősorban hazai populáris egyházi dalokat éneklünk, melyeknek nagy százaléka a Te munkásságodat dicséri. Viszont a kortárs egyházi gitáros zenész pályatársak szerzeményeivel ellentétben, ezek még nincsenek rögzítve. Épp ez volt, ami ösztönzött minket egy hanganyag feléneklésére.

studio-3-kicsi.jpgJózsi: Igen. Múlt nyáron pályáztunk a Budakalászi Szent István Alapítványnál egy CD-felvételre, és elnyertünk egy összeget, amivel hozzáláthattunk ehhez a kihíváshoz. 18 dalt énekeltünk fel az eredetileg tervezett 15-höz képest.

Mariann: És milyen gondolatmenet alapján lettek összeválogatva éppen ezek a dalok?

Józsi: Elsősorban is budakalászi vonatkozást szerettünk volna, így a CD gerincét a budakalászi Szent Kereszt Felmagasztalása templom 100 éves fennállásának alkalmára írt 2007-es Szent Kereszt misém adja. Ezt egészítettük ki azokkal a további dalokkal, amelyek a Szent Kereszt gondolatiságát tükrözik, annak egy-egy részeit fejezik ki: a szenvedés, az áldozat, a kereszthordozás, s mindennek a diadala, megdicsőülése és végül mennyei öröme. A tartalom és a hangulat egyértelműen pozitív, benne van a végsőkig kitartó remény Krisztusban. A legmeghatározóbb gondolatmagokat a dalszövegekben Jézus evangéliumi szavai fejezik ki. Néhány ének pedig az emberi válasz Krisztus szavaira – ilyen például a „Mit ér?”, amely már egy 30 éves hitvallás, mert ’83-ban írtam. Azóta is úgy gondolom.

Mariann: És Te hogy látod, hogy sikerült a felvétel?

Józsi: Nem lesz tökéletes. A heti 1 alkalmas próbák nem teszik ezt lehetővé. Igaz, sűrítettünk a stúdiózás előtt, de nem vagyunk profi zenészek. Számunkra a zene a hitmegvallás és hitközvetítés eszköze, azt szolgálja. Ezen belül igyekezett a Kórus mindent beleadni, sokan még erejükön felül is. Hiszek abban, hogy a zene imádsági lényege betölti majd a hiányokat. („Aki énekel, kétszeresen imádkozik!”) De minden esetre kíváncsian várjuk a visszajelzéseket. Biztos kapunk majd hideget-meleget is!
studio-2-kicsi.jpg
Mariann:
Május 11.-én, szombaton, 16 órától lesz a CD-bemutató koncert a Szentistvántelepi templomban, 18 órától pedig a szentmisén is szolgálatot teszünk. A koncertet a Budakalászi Szent István Alapítvány szervezi, amelynek célja további adományok gyűjtése az ehhez hasonló produkciók létrehozására, illetve a tehetséges, de rászoruló tanulók támogatására.
Mi lesz a kórussal a CD-bemutató koncert után?

Józsi: Egy aktívabb időszak következik: el kell mennünk máshol is megvallani mindezt újra és újra, hiszen ezeket a dalokat nem magunknak, hanem a Közösségnek szántuk. Érdemes lesz elbeszélgetnünk a CD születésnek körülményeiről is egymással. Ez a kihívás rengeteg fejlődési lehetőséget mutatott meg. Meglátjuk, hogyan tudjuk majd ezeket a jövőben megélni, tovább vinni.
Közben persze jön egy nyári pihenő is – ránk fér a feltöltődés.

Mariann: Ne is mondd! Alig várom már a bográcsozást!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.